söndag 6 maj 2012

Söndag 6 maj, sådd nr 2


Blått är vackert. Här är det inte lin utan luktviol som fröjdar ögat.

Linodlarföreningen har flyttat till ny lokal. Den ligger också i Fransåker nära Odensala inte så långt från den gamla verkstaden. Där kan olika föreningsmöten hållas, kurser kan genomföras, demonstrationsmaterial förvaras och, inte minst, de maskiner som underlättar linberedningen har sin plats där. Det är fråga om stora, tunga maskiner som kräver utrymme. I dag var jag där och hjälpte till. De nya lokalerna har stor potential och det arbete som har gjorts hittills lovar gott.

Som medlem i föreningen kan man hyra in sig för att få använda bråkan, som krossar stjälkarnas vedartade delar, skäkten, som slår bort de lösa bitarna, och häcklor där man skiljer de längsta och finaste fibertrådarna från de kortare.

Om man besöker Skansens lindagar sista helgen i augusti kan man studera hur den här processen gick till innan man skaffade maskiner till hjälp — inget latmansgöra precis. Linodlarföreningen kommer också att ha ett stånd där för försäljning av olika linprodukter.

Efter lunch var det dags att så årets lin i föreningens regi. Vi fick bearbeta åkern och ta bort stora stenar och ogräs. Sedan fick vi så en viss del spånadslin i rader och en annan del bredsåddes. Fröet myllades ner grunt och marken vältades. Senare kommer även oljelin som ska användas till Skansen i augusti att sås. Vi fick lära oss att linet brukar blomma efter cirka 8 veckor och vara färdigt att skörda 3—4 veckor därefter.  Håll alltså utkik efter blommande linåkrar i månadsskiftet juni/juli.

I bakgrunden betade korna med fyra små kalvar på vingliga ben.  Det har varit en dag full av trevliga intryck. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar