söndag 19 augusti 2012

Söndag 19 augusti, Brunmognad?



Syftet med årets linskörd är att föryngra Linodlarföreningens förråd av frösorten Elise. Många kapslar börjar nu anta en brun färgton och när jag kollade fröna inuti började även de bli bruna. Men det är fortfarande många som är entydigt gröna, så jag vågar inte ta dem än. 

En representant från föreningen var här i onsdags och tittade och gav mig goda råd. De flesta stråna står snyggt men en del i mitten har böjts av olika regnskurar.  Jag avvaktar ytterligare några dagar innan jag skördar.

Den 4 augusti lade jag, som jag tidigare beskrivit, 14 knippor av förra årets lin i en vattentunna för vattenrötning. Tisdag den 14 tog jag upp dem, hala och illaluktande, och hängde knipporna till tork över en gren. Sedan jag torkat ett par strån inomhus över natten kunde jag konstatera att det gick lätt att få av veden och att fibern var stark och mycket ljusare än det landrötade linet. Efter några dagars torkning utomhus hänger det nu i garaget för eftertorkning.

I dag, söndag den 19 efter 15 dagar, tog jag upp de 14 knippor som jag lade ut till rötning på gräs den 4 augusti. Nu får de hänga ute på tork under tag några dagar.

Jag har efter hand tagit prover ur olika rötningspartier och samlat dem i en liten bunt. Tänk så olika färger det kan bli!

1 kommentar:

  1. Hej, kul att jag hittade din sida :) Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig. Jag sådde 5kvm lin av en enda anledninga, jag vill göra en likadan julprydnad som min mamma har och som hon tyvärr inte hittat en till mig... Det har växt jättefint och blommar delvis nu, men när skördar man? De prydnader du gjort, har du bara torkat, eller behöver man bereda linet även när man inte skall göra fibrer av det? tackar //fia

    SvaraRadera