tisdag 31 maj 2011

Fantastiska dagar i landen (30 maj)




På lördagen var vädret växlande med återkommande skurar och ganska kyligt. Många mygg var det också. Vi konstaterade att linet kommit igång bra och börjat utveckla blad. Det låg som ett grönt skimmer över landet. Vi använde gångarna för att ta bort ogräs, men allt fick vi ju inte med. Det får tas senare.
Vi noterade att potatisen börjat titta upp och att rabarbern fullkomligt exploderat. Den är verkligen vacker. Jag skördade ett antal kilo som ska bli saft enligt moster Majas recept.
Sedan vi konstaterat att linet hade det bra övergick vi till att planera grönsaklandet. I mitten gjorde vi en liten rund rabatt med en ställning för sockerärtorna att klättra på. I den hängde vi ett katthuvud i metall med gröna glaskulor till ögon. Sådana sägs ha använts i klosterträdgårdarna för att skrämma oönskade besökare i landen. Runt ärtorna satte vi en ring med ringblommor.
Vi gjorde gångar som gick ut åt fyra håll från mittrabatten. Landen blev ganska lagom stora och åtkomliga för rensning från gångarna. Vi planterade grönkål, bönor, morötter, smågurka till inläggning, dill, persilja, gräslök, squash och sättlök. Förra årets sättlök ”försvann” under förra årets torka, men plötsligt efter vintern dök den upp och ser jättefin ut. Vi lämnade plats för sallad som jag förodlar för senare utplantering. Bönplantorna täckte vi med duk. Vi satte också plantor av en ny bekantskap, strandkål, som enligt uppgift kan skördas mycket tidigt och smakar nästan som sparris. Spännande.
Som avslutning satte vi överblivna pelargonskott lite här och där i landen. Kanske lockar färgen till sig fler insekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar