onsdag 2 januari 2013


Efterlysning

För en tid sedan såg jag Nordiska museets intressanta, roliga och mycket sevärda utställning om hår. Där visades, bland mycket annat, peruker från olika perioder. De finaste var gjorda av riktigt hår men det fanns också en som var gjord av lin. Färgen var förstås den som brukar tillskrivas riktiga lintottar.
Vid ett annat tillfälle fick jag höra historien om hur man på vintern ”åker för långt lin”: man spänner ihop så många kälkar man kan efter varandra och så åker man nedför backen i flygande fläng. Då blir linet långt till sommaren, sa man.

Linet, Linum usitatissimum (det högst nyttiga linet) har som kulturväxt en mycket gammal historia. Från östra medelhavsområdet till Indien, i Etiopien och i Egypten växte det vilt men började tidigt odlas. I Egyptiska gravkamrar finns det bilder av blommande lin och i Georgien har man hittat 30 000 år gamla, färgade linfibrer!
Det finns två olika sorters lin – oljelin och spånadslin. 95 % av linplantan kan användas. Av fröet från oljelinet framställs bland annat linolja, rostskydds- och impregneringsmedel. Vi äter också fröet som kosttillskott i frukostflingor och bakverk. Av spånadslinet spinns fibrerna till garn som vävs till både de finaste linnedukar, modeplagg och tåliga arbetskläder. Ospunnen linfiber så kallad lintåga används till specialpapper, grövre lintåga/linblånor till isolerskivor, drevning av hus, lerklinkning, m m.
I Sverige odlades spånadslin redan under medeltiden fram till i mitten av 1960-talet. Då lades det sista linberedningsverket ner och därmed upphörde all kommersiell odling.  I dag finns inte längre någon storskalig odling av spånadslin i Sverige, men traditionen hålls vid liv av många engagerade privatodlare. Oljelin, däremot odlas fortfarande.
Går man ut på nätet hittar man massor av både fakta och skrönor om lin, många både roande och tänkvärda.  Våra kläder gjordes förr huvudsakligen av lin och ull, så om det blev missväxt fick det oerhörda konsekvenser.

Det är här jag skulle vilja ha din hjälp.
Har du själv eller någon du känner hört (inte läst på nätet) någon berättelse om lin? Vill du dela med dig av den till andra intresserade läsare? Gör ett inlägg här på min blogg.
Då blir jag väldigt glad!
Kristina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar